top of page

אבחון וטיפול בתקשורת, שפה ודיבור

ילדים מראים כבר כוונות תקשורתיות ומשתמשים באמצעים תקשורתיים שונים כבר מתחת גיל שנה. ולכן, בכל גיל נוכל לראות ילדים המתקשים בתחומי התקשורת, השפה והדיבור.

הורה החושש שמשהו אינו כשורה בהתפתחות התקשורת, השפה או הדבור של ילדו, כדאי שיפנה לייעוץ אצל קלינאי תקשורת. אין גיל מוקדם מדי לכך.

חשוב להעריך ולאבחן את מצבו של הילד ובהתאם לכך לבנות לו תכנית התערבות, ולהוריו תכנית הדרכה. במידת הצורך, ועל פי בקשת ההורים, ניתן לקיים פגישות משותפות עם מטפלים נוספים או מסגרות חינוך.

המפגש הראשון יהיה מפגש הערכה ואבחון בו נכיר אחד את השני, אני ההורים והילד. המפגש יעשה באמצעות אבחונים פורמאליים, ופעילויות משחק שונות המותאמות לגיל הילד ולתפקודו. בהמשך נוכל להחליט על אופי ההתערבות, וההורים יקבלו הדרכה.

בהתאם לממצאי פגישת הערכה, יוחלטו מטרות ההתערבות ודרכי ההתערבות. עם ילדים המתקשים בתקשורת ובשפה אעבוד בגישת הכח הפרגמאטי". כך נוכל לפתח את יכולות ההבנה וההבעה השפתיים, לצמצם פערים ואף לסגור אותם לחלוטין.

לילדים המראים קושי בהגוי על רקע איחורים פונולוגיים שונים, קשיים פונטיים או אפרקסיה, אבנה תכנית התערבות המבוססת על מספר עקרונות התערבות, ובמידת הצורך אשלב אף טיפול בגישת prompt.

המפגשים נעשים בנוכחות ההורים, המקבלים הדרכה איך להמשיך וליישם את התוכנית בבית, ולשלב את העקרונות של גישת "הכח הפראגמטי " בפעילויות היומיום ובסביבה הטבעית של הילד.

בשילוב של העבודה בקליניקה עם ההדרכה הניתנת לבית, ולשילוב העקרונות בסביבה הטבעית של הילד, הילד מתקדם, מצמצם פערים ואף סוגר אותם.

סדנאות, הרצאות, השתלמויות וקורסים

כולנו רוצים ללמוד, להשתלם ולהרחיב את הבנתנו בנושאים בהם אנחנו מתעסקים או איתם אנחנו מתמודדים, בין אם אנחנו אנשי מקצוע או הורים.

קלינאי תקשורת, מורים, אנשי מקצוע מדיסיפלינות שונות והורים, מוזמנים להשתתף בסדנאות, בימי עיון ובהרצאות בנושאים שונים בתחום התפתחות התקשורת, השפה והדבור, עידוד הפקת דבור, מובנות דבור והיגוי, שיקום ילדים כבדי שמיעה וחרשים, בניית תוכניות טיפול לילדי ASD הכוללות התייחסות לשיטות שיקום שונות וגם להבנה חברתית.

המפגשים משלבים אסטרטגיות משטית "הכח הפרגמאטי" ומותאמים לקהל היעד על פי המטרות המבוקשות.

ניתן לקבוע מפגש אחד או סדרה של מפגשים שיערכו באופן מקוון או פרונטאלי.

תקשורת עם תינוקות

גיל הינקות הינו גיל חשוב וקריטי להתפתחות התקשורת, השפה והדבור. זהו גם הגיל שבו אנו מתחילים לראות קשיים. תינוקות, כבר מהלידה, סופגים מידע, רוכשים מיומנויות שונות למעשה בשנת חייו הראשונה, התינוק הופך מיצור קטן הפועל בעיקר על ידי רפלקסים לפעוט עם רצונות, כוונות, תקשורת מכוונת ואף מבין שפה ומתחיל לדבר.

כדי לחזק את מיומנויות התקשורת והשפה של התינוקות והפעוטות, אנו מתייחסים לאבני הדרך ההתפתחותיים ולמגוון הכוונות התקשורתיות הקיימות והדרושות, כמו גם לאמצעים שונים, המאפשרים לפעוט להתבטא בשלבים הטרום מיליים.

על מנת לעודד את התפתחות התקשורת השפה והדיבור של התינוק, יש ליצור מצבים ייחודיים המעודדים את התינוק לפתח את התקשורת והשפה שלו עד להבעת שפה באופן מילולי ומותאם תקשורתית. אסטרטגיות מתוך עקרונות "הכח הפרגמאטי" מעודדות ביעילות רבה התפתחות זו.

מוכנות לכתה א׳

על מנת להגיע מוכנים לכתה א, ילדים צריכים לדעת הרבה מאד דברים. ילד יצליח בכתה א' כאשר הוא מגיע מוכן ובשל מבחינה רגשית, שפתית, חברתית, גרפומוטורית ועוד.

כקלינאית תקשורת, מומחית בתחומי השפה והתקשורת, אני מתמקדת בתחומים שפתיים רחבים ושונים כדוגמת מודעות מטלינגוויסטית מבחינה פונולוגית ומורפולוגית, מבחינה תחבירית ולקסיקלית.

הורים המבקשים להכין את ילדיהם טוב יותר לאתגר החדש, ייהנו ממפגשים פרטניים וקבוצתיים עם תכנים המועברים באופן יצירתי ומהנה, וממוקדים בתחומי השפה, תוך התייחסות גם למיומנויות שיום שליפה וזיכרון עבודה, ההכרחיים לרכישת הקריאה, ברמת הפענוח וברמת ההבנה.

ילדים הנתקלים בקשיים בתפקודים השפתיים או בהבנה החברתית, משום היותם ילדים על הרצף האוטיסטי או עם קשיי שפה אחרים, ייהנו ממפגשים פרטניים וקבוצתיים עם דגשים על כל המיומנויות הנ"ל, ובנוסף גם עם דגשים חברתיים הכוללים הבנת הקודים החברתיים וכללי ההתנהגות של המערך הבית ספרי, משחקים מותאמים לדרישות החברה ולצרכי הילדים ועוד.

עבודה עם ילדים כבדי שמיעה וחרשים

כבדות שמיעה או חרשות, ניתנת היום לגילוי כבר עם הלידה. ילודים עוברים בדיקות סקר שמיעה עם הולדתם ליד מיטת האם המאושפזת אחרי הלידה.

שיקום בגילאים הצעירים הינו קריטי לילדים אלה, שבשבילם השמיים הם הגבול.

הטכנולוגיה כיום, מאפשרת לתת לילדים אלה יכולות שמיעה, הנותנות להם את היכולת לשמוע מגוון של צלילים, צלילי דבור ושפה, צלילי מוסיקה ואף את צלילי ציוץ הציפורים. שיקום ילדים אלה נעשה באמצעות אסטרטגיות, המעודדות את פיתוח ההקשבה עד לרכישה של שפה באופן באקראי. כבוגרת הכשרה בשיטה השמיעתית מילולית, אסטרטגיות אלה נכנסות לתוך תכניות השקום של הילדים, והם מפתחים שפה ודבור כבני גילם השומעים.

במקביל, לעתים המצב השמיעתי, הרגשי והחברתי של הילד ומשפחתו, רצונם של הוריו ואמונתם, מעלה צורך בשימוש גם בשפת סימנים.

לכן נבנית תכנית מותאמת לכל ילד בהתאם לאופי השקום השמיעתי שלו, יכולותיו ורצונם של הוריו.

בעיות תקשורת ואוטיזם וטיפולי שפה ודיבור

כיום, יותר ויותר ילדים מאובחנים עם בעיות בתקשורת. חלקם מאובחנים על הרצף האוטיסטי (ASD), חלקם מאובחנים עם הפרעה בתקשורת חברתית (SCD) וחלקם נשארים עם אבחנה של קשיי תקשורת.

ילדים אלה זקוקים לתוכנית טיפול מותאמת. הוריהם והצוותים המטפלים בהם, זקוקים להדרכה הנוגעת בתחומים רבים בחיי היומיום שלהם.

על רצף גישות השקום, חשוב להתאים לכל ילד, בהתאם לתפקודו את הדרך הנכונה והאישית.

חשוב להתחיל בהתערבות כבר עם רגע גילוי הקושי, וזה בהחלט יכול להיות בחודשי החיים הראשונים. אין צורך להמתין לאבחנה.

במידה והופיעו חששות לגבי מצבו ההתפתחותי או התקשורתי של התינוק שלכם, רצוי להגיע לפגישת ייעוץ והכוונה.

ילדים עם קשיים בהבנה חברתית

לא מעט קשיי התנהגות של ילדים ובני נוער מופיעים על רקע קשיים בשפה או בהבנה החברתית.

לעתים קרובות, נראה אצל הילדים ובני הנוער עם קשיים בתחומים אלה, קושי ב TOM, המשפיע על היכולת שלהם לנתח מצבים חברתיים, ולהתנהג באופן מותאם. לעתים נבחין בקשיים משמעותיים, אך לעתים נראה גם קשיים עדינים, הבאים לידי ביטוי רק בחלקים מסוימים של חיי היומיום.

טיפול בילדים אלה, כולל עבודה על ההבנה החברתית, באמצעות אסטרטגיות קוגניטיביות שונות, שהוכחו במחקרים השונים, כיעילות ומפתחות היטב את יכולת ניתוח המצבים החברתיים ואת יכולות החיברות וההתנהגות החברתית של הילדים ובני הנוער.

בהתאם לילד ולצרכיו, נבנית תכנית טיפול פרטנית או קבוצתית, שבה הוא משכלל את מיומנויותיו החברתיות.

מפגשי הדרכה

כקלינאית ותיקה, העוסקת בתחומי הטיפול שנים רבות, משתלמת ולומדת כל הזמן בארץ ובחו"ל, עברתי מספר קורסי הדרכה למדריכים.

כיום אני מדריכה צוותים שונים של קלינאי תקשורת וצוותים של אנשי מקצוע שונים, אנשי חינוך והורים.

במפגשי ההדרכה, אני מביאה מהידע ומהנסיון שלי, עם שילוב אסטרטגיות מתוך "הכח הפרגמאטי", ותוך לווי המודרכים בתהליכים אותם הם עוברים בטיפול, מול המטופל, המשפחה ומול אנשי הצוות המעורבים בתהליכי הטיפול.

בנוסף, בתהליכי ההדרכה אנו עוסקים באינטגרציה של מידע תאורתי עם מידע טיפולי מהשטח, התאמה לתהליך ההתפתחותי, הגדרת מטרות ויעדים, אסטרטגיות להשגתם, ניתוח סיטואציות שונות תכנון אסטרטגיות טיפוליות ועוד.

מפגשי ההדרכה מותאמים לצרכי המודרכים בתכנים ובמידת האינטנסיביות.

סדנאות הרצאותהשתלמויות וקורסים
סדנאות עם תינקות
מוכנות כיתה א
עבוה עם ילדים
תקשורת ואוטיזם
הבנה חברתית וקשיים
מפגשי הדרכה

תחומי התמחות

bottom of page